Bier in films

Bier komt al jarenlang terug in allerlei bekende en minder bekende films. Waar sommige films gewoonweg om bier drinken draaien, zien we in andere films een bier met een meer commerciële reden. In dit artikel duiken we hier eens wat dieper in.

Bierscène uit The World’s End

Als er bier wordt gedronken in een film of in een televisieserie, dan hoeft dat niet per se het idee te zijn geweest van een scenarioschrijver. Een agressieve reclamecampagne van een bierbrouwer kan daar ook aan ten grondslag liggen. En als er dan een deal met een producent gesloten kan worden, dan is dat mooi meegenomen. Een miljoenenpubliek dat lekker gemaakt kan worden en met jouw merk in het hoofd de zaal verlaat. Blijft het dan wel lang genoeg hangen? Het blijft natuurlijk een gok, maar in veel gevallen is dat bij een commercial ook. Het is niet altijd aantoonbaar dat de consument tot aankoop overgaat, simpelweg door het product gezien te hebben.

Pas geleden kwam een herhaling van de Amerikaanse serie E.R. op televisie.

Wat kan ik voor u inschenken?
Een bronwater, alstublieft.

En u, mevrouw?
Welk bier heeft u?

Heineken, Grolsch of Amstel Light.
Doe mij ook maar een bronwater.

Bij dit voorbeeld kan je al snel stellen dat de genoemde merken niet betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de scène. Ze komen er namelijk niet al te best vanaf, want het hoofdpersonage haalt haar neus op voor de genoemde bieren.

In films komt natuurlijk al decennialang product placement voor en de filmstudio’s breiden hiermee hun al niet te klein budget mee uit. Het risico is natuurlijk dat de toevoeging van bier in een scéne geforceerd overkomt. En toch blijft men het proberen. Hoewel we James Bond doorgaans associëren met wodka-martini, is hij al een lange tijd aan het bier. Heineken bier om precies te zijn. Echter, toen Tomorrow Never Dies in 1997 in première ging zag het publiek de geheim agent enkel tegen een paar vaten van het merk rijden. Als in een James Bondfilm Heineken wordt gedronken, dan is daar een enorme deal aan voorafgegaan, te denken valt aan bedragen tussen de 50 en 60 miljoen euro per film. Het merk is te zien en de hoofdrolspeler is in een aantal commercials te zien. De brouwer is erbij gebaat een bekend gezicht bij zijn bier te laten zien: iedereen kent James Bond.

Pas in 2012 zagen we 007 daadwerkelijk een Heineken achteroverslaan, maar voordat het zover was bleek de wereld te klein toen dit bekend werd gemaakt. ,,Van James Bond blijf je af en zulke dingen hoort hij niet te doen,” klonk het voornamelijk. Het was een storm in een glas water. In de betreffende film, Skyfall, bestelt de spion niet in smoking een glas bier aan de bar. Nee, hij drinkt uit een flesje op het moment dat hij er helemaal doorheen zit. En dan is het goed. Niemand hoorde je nog.

Heineken in You’ve Got Mail

Maar er zijn natuurlijk ook films die volledig draaien om het drinken van bier. En dan niet een paar speciaalbiertjes in mooi gevormde glazen, zoals in de film In Bruges. Dan gaat het om een drinkgelag, wedstrijden of studentenfeesten. Denk maar aan Strange Brew, Old School, Beerfest, Animal House en Drinking Buddies. De vrolijkheid komt je tegemoet en je krijgt trek om er eentje open te trekken. En dat hoeft dus niet eens door een reclamecampagne van een bepaald merk te komen.

Aan welke films denk jij bij het lezen van dit artikel?