Wietbier: Groene Buizerd

In de vriendenclub zijn er een aantal trouw bezoeker van de Zwarte Cross. Niet voor niets zijn ze daarom lid van fanclub Harder die een paar keer per jaar een magazine uitbrengt. In het magazine – wat in het najaar van 2020 was uitgebracht – stond een artikel over een bier met cannabis: de Groene Buizerd. Blijkbaar was dit bier zo lekker dat het na de vorige productie binnen een paar uur was uitverkocht. Goed nieuws voor de fans, het bier is weer te koop en daar waren wij natuurlijk als de kippen bij.

Naam bier: Groene Buizerd
BrouwerijBronckhorster Brewing Company
Jaar: 2020
Percentage: 5%
Stijl: Cannabisbier
Land van herkomst: Nederland

Groene Buizerd
De Groene Buizerd doet zijn naam eer aan

Op zoek naar een cannabiskenner

Nu heb ik al behoorlijk wat bier geproefd in mijn leven, maar dit is toch echt de eerste keer dat ik cannabisbier heb gedronken. Zelf heb ik een stuk meer kennis van bier dan van cannabis, maar ik wilde wel graag de proef op de som stellen: doet dit bier zijn naam eer aan?
Ik hoefde niet lang te zoeken naar een cannabiskenner, want die hebben wij in ons eigen team zitten. Jorrin is fervent skater en toevalligerwijs (laten we niet stigmatiseren) rookt hij af en toe ook een joint.

Vrijdagmiddagborrel

Tijd dus om de vrijdagmiddag borrel te verplaatsen naar de plaatselijke skatebaan en eens te kijken wat Jorrin erover te zeggen heeft.
Bij het inschenken van het bier valt de kleur wel meteen op en doet het zijn naam, Groene Buizerd, wel eer aan. “Wow, lekker kleurtje man” alsdus Jorrin wanneer hij het glas aanpakt. Waar wij bij het bier proeven even rustig gaan ruiken neemt hij meteen een grote slok. “Je proeft het echt! Er zit echt de smaak van cannabis aan, heel sick. Hij is wat bitter zoals een pils en dan aangevuld met cannabis, drinkt ook wel lekker door.” Dat laatste was te merken, want binnen no time waren er twee glazen leeg.

Groene Buizerd
Heel veel geskate heeft ie niet meer na dit bier

Tijd om het bier zelf ook eens te beoordelen. Wat opvalt is uiteraard de mooie groene kleur, maar ook zeker de kraakheldere witte kop. Het interessante is dat je bij het ruiken aan het bier de herkenbare cannabisgeur herkent en ook doet denken aan hop. Dat laatste is niet gek, want naast dat er ook hop in het bier verwerkt zit is hennep ook familie van de hopplant en leent het zich erg goed voor het brouwen van bier. Het bier drinkt lekker weg en doet denken aan een fris en goed doordrinkbaar pilsje waarin een bijzondere hopsoort is verwerkt.

De hamvraag

Wordt je er ook stoned van? Volgens de brouwer niet, maar het zou wel geestverruimend kunnen werken. Op Jorrin had het voor de rest geen effect, die is al relaxed van nature. Zelf dacht ik het na een glas wel dat er een bepaalde rust over mij heenviel, maar heel eerlijk, ik sluit het placebo-effect niet uit!

Proost!